تفاوتهای حجامت و فصد
تفاوتهای حجامت و فصد

فصد عبارت است از خونگیری از رگهای مختلف بدن و دفع مقداری خون از طریق ورید فصد جزء یکی از روشهای درمانی در طب سنتی است که دارای سابقه چند هزار ساله است .

در فصد رگهای مختلفی از بدن مورد توجه قرار میگیرند که با فصد آنها و دفع مقدار معینی خون بخشی ار بیماری ها درمان میشود رگهایی هستند که در طب سنتی مورد توجه قرار میگیرند . مقدار خونگیری در فصد به تناسب نوع بیماری ، سن ، جنس بیمار و نوع رگ مورد توجه بستگی دارد و هم چنین فلسفه اصلی فصد دفع فضولات خون از بدن است . براین اساس هر گاه اخلاط مورد توجه از خون سود آوی و بلغمی از بدن خارج گردید و رنگ و حالت خون نشان از صافی و پاکی خون داشت دفع خون از بدن باید قطع گردد بدیهی است که در این روش نیز خون خارج شده از بدن کاربرد درمانی برای شخص دیگری را ندارد در طب اسلامی به فصد توجه نشده است و برخی روایات نشان می دهند که بدن را به فصد عادت ندهید در حالیکه بهترین عادتها انجام حجامت توصیف شده است ، ولی به هر حال روایاتی نشان می دهند که برخی از ائمه علیهم السلام نیز فصد می نمودند phelebotomy عنوانی است که معادل فصد مطرح میشود ، ولی مضامینی که در آن مطرح میگردد با مفاهیم مطرح پیرامون فصد متفاوت است و حوزه بکارگیری آنها در درمان همسانی ندارد .

در برخی از منابع حجامت را جایگزین فصد مطرح کرده اند و اظهار داشته اند چون فصد یک روش درمانی هجومی و دارای ریسک بالا است و ممکن است در اجرا مشکلاتی را پدید آورد حکما حجامت را ابداع کرده اند و برای هر فصد معادلی از حجامت قرار داده اند . ولی منابع اسلامی نشان می دهند که حجامت و فصد هر کدام جایگاهی ویژه داشته و کاربرد متفاوتی در درمان را در بر میگیرند . به این ترتیب فصد با خونگیری متداول و حجامت متفاوت است و هر کدام در درمان کاربرد خاصی دارند .